top of page
Untitled-3-05.jpg

 
מושגים בכלכלה ובכסף כהלכה

 

איך פועלת כלכלה? מה זה כסף? 

המערכת הכלכלית

 "כלכלה" הוא מדע העוסק בניתוח החלטות אנושיות הקשורות לסיפוק צרכי המחיה ולשימוש במשאבים מוגבלים. בתחום הכלכלי האדם הוא לא פרט בודד. כל אדם פועל כחלק ממערכת כלכלית גדולה ששותפה לה האנושות כולה. החלטות של אדם אחד משפיעות על בחירותיהם ועל התנהגותם של אנשים אחרים, וזה הסוד של הקסם המיוחד של תחום הכלכלה בעידן המודרני.

לכלכלה יש משמעות רחבה ועמוקה ביהדות.
הנס הגלוי והמוחשי ביותר בעולם הוא הדרך בה כל הבריות מוצאות את פרנסתם. "פותח את ידיך ומשביע לכל חי רצון". 
העיסוק בפרנסה נוכח כמעט בכל התחומים בהם עוסקת התורה בהלכה ובהגדה, לכן ההבנה איך פועלת הכלכלה היא משמעותי ביותר גם עבור הבנת התורה ועבור יישומה הנכון בחיים.

חלק נכבד מהמערכת הכלכלית המודרנית תופס הכסף, הבנקים המסחריים המנהלים אותו, הבנק המרכזי המווסת אותו וקובע את ערכו, תופעת האינפלציה, והכרת התחום המתפתח של מטבעות קריפטוגרפים  דוגמת הביטקויין.

בתוכנית הלימוד שהכנו לתלמידים ישנו ידע רב המשולב בתהליך למידה מתודי שלב אחר שלב, מותאם גם לנוער, ומלווה בסרטונים והפעלות.

לפניכם כמה מושגים לטעימה

כלכלת מתנה – נתינה ללא תמורה וקבלה ללא תמורה. אדם שיש לו זמן פנוי, עוזר בהתנדבות למי שצריך עזרה. אדם שיש לו אוכל מיותר, נותן אותו למישהו שצריך אותו. אדם שחסר לו משהו, יוכל לקבל אותו מאחרים חינם. כלכלת מתנה מתנהלת באופן טבעי בתוך משפחה, בין חברים טובים, ובקיבוץ. היא קיימת במידה מסוימת גם בעמותות ללא כוונת רווח ("המגזר השלישי").

 

כלכלה ריכוזית (כלכלה מתוכננת) – מתקיימת בה חלוקת תפקידים על ידי גורם מוסמך; כך, למשל, במשפחה: ההורים מחליטים מה התפקיד של כל ילד בבית. באופן דומה מתנהלים: קיבוץ, יחידה צבאית ומדינה קומוניסטית. כולם יחד ידאגו לקופה הכללית, וכולם גם ייהנו מפירותיה.

 

כלכלת שוק – מפגש בין אנשים המעוניינים בהחלפה של מוצרים ושירותים, האחד תמורת האחר, בהתאם לערכו של כל מוצר. מקום המפגש בין הקונים והמוכרים נקרא "שוק", שבו כל אחד נותן את מה שאינו צריך, תמורת מה שהוא צריך. 

 

התמחות ויתרון יחסי – על מנת שבני האדם יוכלו לספק לעצמם את צורכי החיים שלהם, הם צריכים שכל אדם יתמחה בתחום מסוים, וייצר מוצר מסוים; כך מספר בני אדם יתאגדו יחד כדי לדאוג לכלל צורכי חייהם במשותף. הגיוני שכל פרט בחבורה יעשה את הדבר שהוא טוב בו ביותר, את מה שבעזרתו יוכל להועיל לכלל תועלת מרבית, או במילים אחרות: את הדבר שבו יש לו "יתרון יחסי".

 

שלושת גורמי הייצור – הם: הון, און ורעיון, או: משאבים קיימים, עבודה ויוזמה. על ידי שילוב של שלושתם ניתן לייצר שפע של מוצרים שכולם יכולים ליהנות מהם. כל אדם שרוצה לקבל מוצר מהמערכת הכלכלית, חייב לספק לפחות את אחד מגורמי הייצור, בהתאם למה שחנן אותו הבורא.

 

ביקוש – הצורך הכולל של השוק במוצר, בשירות, או בעבודה מקצועית מסוימת; גובה הביקוש נמדד בהתאם למה שאנשים מוכנים לתת בתמורה לאותו מוצר. יש מוצרים שהביקוש אליהם הוא "ביקוש קשיח" ואיננו תלוי כל כך במחיר (כמו לחם, למשל; אדם צורך כמות של לחם מדי יום גם כשהוא יקר, ומצד שני הוא לא יאכל הרבה יותר מהכמות הזו, גם כשמחירו ירד); ויש מוצרים שהצריכה שלהם היא בהתאם למחירם: כשהמחיר זול צורכים יותר, וכשהמחיר יקר צורכים פחות (למשל: ביגוד, צעצועים, פירות). מצב כזה מתואר כ"ביקוש גמיש".

 

היצע – כמות מוצר, שירות, או עבודה מקצועית, שיצרנים מוכנים לייצר עבור צרכנים שרוצים לצרוך את המוצר. כשמחיר המוצר גבוה, היצרנים מעוניינים לייצר ממנו יותר, ולכן יש יותר היצע; כשמחיר המוצר נמוך, היצרנים מעוניינים לייצר פחות, ולכן ההיצע יורד.

הגישה לקורס דיגיטלי תמציתי, לתוכנית הרחבה והמעמיקה לתלמידים, ולמפגש זום מוקלט בנושא נמצאת במרכז הידע והקורסים של הבית לכלכלה יהודית.
אנו מבקשים מכם להשתתף בהחזקת המיזם בהתאם לרצונכם וליכולתכם כדי שנוכל להמשיך ולאסוף מידע רלוונטי נוסף עבורכם ולהנגיש אותו לכם  בצורה הטובה ביותר.


ספר.jpg

הצטרפו לקהילה הלומדת

אם ברצונכם לקבל גישה חופשית לכל תוכניות הלימוד והקורסים המוקלטים שלנו, ולסייע לנו בבניית מרכז ידע שימושי ומתקדם 

אתם מוזמנים להצטרף למרכז הידע ההדרכה והקורסים של הבית לכלכלה יהודית
15_3x.png
bottom of page